راهبرد عملی برای مهربان شدن با دیگران در عصر نا مهربانیها
راهکارهای عملی برای مهربانتر شدن
در گذشته آموختیم که لازمه دریافتِ هر کدام از اسماء خداوند، قبل از هر اقدامی، دریافتِ اسم رحمان است. هر چه نام رحمان بیشتر در انسان تجلی مییابد، او نسبت به تمام آنچه در پیرامونش است (گیاهان، حیوانات، اشیاء، انسانهای دیگر…) روز به روز مهربانتر میشود. درست در لحظهای که رحمت در انسان متوقف میگردد، سیر إلی الله نیز در او متوقف میشود.
برای مهربانتر شدن، لازم است که؛
اولاً انسان بر مجموعه کششهایی که او را به سمت اختلاف انگیزی با دیگران (خدا، فرشتگان، معصومین، افراد خانواده، انسانهای دیگر و …) دعوت میکند غلبه نموده و ثانیاً دائماً به این موضوع توجه داشته باشد که اطرافیان او نیز ممکن است تحت تأثیر نفس و شیطان، به سمت اختلاف و درگیری ترغیب شده باشند. بنابراین لازم است درست در زمانهایی که آنها را تحت حمله نفس و شیطان یافت، کاملاً هوشیارانه و آرام رفتار نموده و مراقب باشد تا آتشی در این میان شعله نگیرد.
بنابراین انسانی که میخواهد اسم رحمان را دریافت نموده و هم درجه خانواده آسمانیاش به آنان ملحق شود، اولاً باید دائماً مراقب باشد که قلبش در آرامش و سِلم با دیگران بوده و از سوی او هرگز آتشی برنخیزد.
ثانیاً مراقب باشد زمانی که دیگران در معرض آتش گرفتن هستند، تا جایی که میتواند در فرونشاندن آن آتش تلاش کند، نه آنکه خود نیز به خشم آمده و به این آتش دامن بزند.
درست به همین دلیل است که روایات ما، تجهیزِ به حلم را امری ضروری دانسته و تأکید نمودهاند که اگر انسان مجهز به حِلمی نباشد که بتواند به واسطه آن جهل جاهلان (آتش تولید شده توسط جاهلان) را رد کند، هیچ عملی برایش باقی نمیماند.
اطاعت از الله و رسول = قدرت گرفتن روح = رسیدن به رحمت و رأفت
برای رسیدن به مقام رحمت و حلم، اولین قدم، غلبه بر تمام انواع خودخواهیها و خودشیفتگیهای بیهوده است. به گونهای که در هیچ کمالی (حتی کمالات اخلاقی و معنوی) خود را از دیگران برتر نبیند، چرا که خودخواهیِ نفس، عامل اصلیِ بروزِ اختلافات و درگیریهاست.
ذکر الحمدلله، درمانی معجزهگر برای خودشیفتگی و غلبهی انسان بر نفس است. الحمدلله، انتسابِ تمام کمالات به الله است، به طوری که دیگر جای هیچ تکبری در وجود انسان باقی نمیماند.
غلبه بر خودشیفتگیها، کار آسانی نیست و نیاز به تمارین جدّی و مراقبتهایِ خاص دارد. در جلسه گذشته با آیهی زیر آشنا شدیم؛
«وَأَطِیعُوا اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلا تَنَازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَتَذْهَبَ رِیحُکُمْ وَاصْبِرُوا إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِینَ» (سوره انفال آیه 46)
و آموختیم که اطاعت از خدا و رسول، عاملی مؤثر در غلبه انسان بر خودشیفتگیهایش است، زیرا محور اطاعت دیگر خداوند و رسول اوست نه خود طبیعی انسان.
اما نکته بسیار جالب و کلیدی آن است که بدانیم هرگاه نتوانستیم مانع ورود یک فکر منفی به قلبمان شده و برخلافِ آن عمل نماییم، در حقیقت دچار ضعف و سستی ارتباط با الله و خانواده آسمانی شده و روحمان به ضعف گراییده است، به همین سبب نیز یک فکر منفی تولید شده توسط شیطان توانسته، روحمان را بر زمین بکوبد.
بنابراین به محض آنکه دچار مشکلات روحی و اخلاقی شدیم (فتفشلوا) و یا در ارتباطمان با خودمان و انسانهای دیگر کلافه، بیطاقت شده و آرامشمان را از دست دادیم، اگر دیگران از ما دلگیر و عصبانی اند و دوستمان ندارند، اگر عزت و آبرویمان در خطر است و … باید بدانیم که روح ما تضعیف شده و ارتباطمان با آسمان سست گردیده است. تنها راه چاره در چنین مواقعی، دریافت خوراک های معنوی است، شنیدن مباحثِ معرفتی و اخلاقی، مطالعاتِ معرفتی، تلاوت و تفکر در قرآن، ذکر، نماز و