ایات نازل شده در شان امام علی علیه السلام
در قرآن مجيد آيات فراواني است که با استفاده از احاديثي که از پيامبر اکرم (ص) در شأن نزول آنها وارد شده است، امامت امام علي (ع) را اثبات مي نمايند. به آياتي چند توجه فرماييد:
1. آيه تبليغ “اي پيامبر! آنچه را از سوي پروردگارت نازل شده است به طور کامل (به مردم) برسان، و اگر انجام ندهي، رسالت او را انجام نداده اي، و خداوند تو را از (خطرهاي احتمالي) مردم نگاه مي دارد، و خداوند جمعيت کافران لجوج را هدايت نمي کند". (مائده، 67) که طبق روايات معتبر از اهل سنت در جريان غدير خم نازل شده است و در اين روز تاريخي پيامبر(ص) با اعلام ولايت و جانشيني حضرت علي(ع) رسالت خود را تکميل فرمود. اين واقعه توسط عده ي زيادي(110 نفر) از صحابه پيامبر اکرم(ص) و همچنين از 84 نفر از تابعين و 36 نفر از دانشمندان و مؤلفين، نقل شده است. علامه اميني با مدارک و دلايل محکم از منابع معروف اسلامي(اهل سنت و شيعه)، در کتاب شريف الغدير تمامي اين نقل ها را آورده است.
2. آيه ولايت “ولي و سرپرست شما تنها خداست و پيامبر او، و آنها که ايمان آورده اند و نماز را به پا مي دارند و در حال رکوع زکات مي پردازند". (مائده، 55) که ولايت حضرت علي (ع) در کنار ولايت خدا و رسول(ص) قرار داده شده است. “سيوطي” از دانشمندان اهل سنت در تفسير “الدر المنثور” در ذيل اين آيه از “ابن عباس” نقل مي کند که: “علي (ع) در حال رکوع نماز بود که سائلي تقاضاي کمک کرد و آن حضرت انگشترش را به او صدقه داد، پيامبر (ص) از سائل پرسيد: چه کسي اين انگشتر را به تو صدقه داد؟ سائل به حضرت علي (ع) اشاره کرد و گفت: آن مرد که در حال رکوع است"، در اين هنگام اين آيه نازل شد.[1] فخر رازي در تفسير خود از عبدالله بن سلام نقل مي کند، هنگامي که اين آيه نازل شد، من به رسول خدا (ص) عرض کردم که با چشم خود ديدم که علي(ع) انگشترش را در حال رکوع به نيازمندي صدقه داد به همين دليل ما ولايت او را مي پذيريم! وي همچنين روايت ديگري نظير همين روايت را از ابوذر در شأن نزول اين آيه نقل مي کند.[2]
3. آيه اولي الامر “اي کساني که ايمان آورده ايد اطاعت کنيد خدا را و اطاعت کنيد رسول خدا (ص) و اولي الامر از خودتان را". : (نساء، 59) که اطاعت از اولي الامر را به نحو مطلق واجب کرده است، و از اين الزام مطلق بدست مي آيد که امام بايد معصوم باشد لذا غير از حضرت علي(ع) که از عصمت برخوردار نيست، نمي تواند امام باشد. علاوه رواياتي که از کتب اهل سنت در ذيل اين آيه به معرفي حضرت علي(ع) به عنوان امام و جانشين پيامبر (ع) پرداخته است، بيش ار اندازه است . مثلا “حاکم حسکاني” حنفي نيشابوري (مفسر معروف اهل سنت) در ذيل اين آيه پنج حديث نقل کرده که در همه آنها عنوان “اولي الامر” بر علي (ع) تطبيق شده است.[3]
4. آيه صادقين “اي اهل ايمان، تقوا داشته و با صادقين باشيد". : (توبه، 119) در روايات بيان شده است که: منظور از صادقين حضرت علي(ع) و اهل بيت پيامبر(ص) مي باشند.